Проф. Пламен Киров: Свикването на ВНС е мисия невъзможна

Снимка: БГНЕС

Цялата тази процедура за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание е с цел да се осигури време, за да се удължи мандатът на правителството и съответно на Народното събрание.

Това сподели в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

,,Свикването на Велико народно събрание въз основа на стартираната процедура е мисия невъзможна. От ДПС категорично заявиха, че няма да гласуват за свикване на ВНС и аз считам, че ще удържат на думата си.

Иначе политическите еднодневки, които подкрепиха този акт на ГЕРБ, много ясно разбират, че няма да попаднат повече нито във Велико, нито в Обикновено народно събрание и просто решиха да си удължат престоя в сегашния парламент“, коментира още Киров.

Целта е правителството да не подава оставка, за да се протака времето до март и да се проведат редовни избори. Другата цел е ГЕРБ да не допусне служебно правителство, назначено от президента, посочи бившият конституционалист.

На въпрос дали е възможна процедура по импийчмънт срещу президента Радев Пламен Киров отговори, че това е вероятно, уточнявайки, че за да се стигне до импийчмънт трябва да има мнозинство от 2/3 от народните представители.

В случай че президентът бъде отстранен от длъжност, не очаквайте, че ще има предсрочни президентски избори. Тогава просто президент ще стане Илияна Йотова, обясни Киров.

Относно предложението на ВМРО за въвеждане на образователен ценз, за да имаш право да гласуваш, бившият конституционен съдия подчерта, че това няма да бъде допуснато да се случи.

Никой няма да допусне въвеждането на образователен ценз – нито Европа ще го позволи, още по-малко пък Венецианската комисия. Най-малкото образователният ценз е бил актуален през 19 век, а сега сме 21-ви век, сподели той.

„Не познавам г-жа Ахладова лично. Но едва ли ще бъде по-лош вариант от Данаил Кирилов. Тя има съответния опит, така че може да ни изненада приятно“, добави в заключение за новия правосъден министър Пламен Киров.