Проф. Кантарджиев: За 5 минути можем да се заразим с британския щам на COVID-19

Снимка: БТА

Най-добрият имунитет срещу всички антигенни компоненти на коронавируса се придобива след преболедуване. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) пред bTV.

По думите му британският вариант на коронавируса е по-прилепчив. Досега при разстояние от 1,5 метра е можело вируса да се хване за 15 минути, а при британския това ставало за 5.

„Говори се, че антителата намаляват. Те винаги намаляват в човешкия организъм, но при следващата среща с вируса, още на втория-третия ден, ще има огромно количество антитела“, каза епидемиологът.

Кантарджиев обяви, че за добър стаден имунитет може да се говори, когато 70% са ваксинираните и придобилите защита след проболедуване.

Той напомни, че във все повече области на страната има увеличаване на заболеваеомстта и призова да се спазват мерките – дистанция, правилно носене на маските и най-вече да се избягват събирания в затворени пространства.
Проф. Кантарджиев: Сега 10 души заразяват 12, но заради британския вариант се очаква ръст

Ако не се спазват мерките, трета вълна на коронавируса ни очаква до две-три седмици, предупреди Кантарджиев.

По думите му засега болниците имат капацитет за пациенти с COVID-19, като най-натоварени са тези в Бургас, Сливен и Кюстендил.

Относно маските проф. Кантарджив препоръча на закрити обществени места да не се използват маски с клапа, защото така не пазим околните. Най-сигурни са маските FFP2, следвани от хирургическите и най-малка защита дават тези от плат, напомни епидемиологът.