Проф. Кантарджиев смята, че това е последната спокойна седмица относно COVID-19

Снимка: БТА

Това е последната спокойна седмица по отношение на разпространението на коронавируса – имаме фалшиво епидемично благополучие. Това каза пред Агнеция „Фокус“ консултантът по ваксинационния процес към Столична община проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от Днес.бг.

Според него здравната система трябва да се подготви, а хората да се ваксинират. Броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава, заяви той.

„Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса, но това не бива да ни стресира. От тази седмица вече продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души“, уточни още проф. Кантарджиев.

Той посочи, че открито се срещаме с приятели, да посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на заразените ще продължи да нараства през следващия месец.

Ваксините, които се прилагат в България предпазват и от „Делта“ варианта, поясни той.

Професор Кантарджиев коментира, че на 1000 преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко. Преболедувалите трябва да изчакат между три и шест месеца, за да се ваксинират и да получат силен имунен отговор.