Проф. Христова: Очакваме по-надеждни и бързи тестове за COVID-19

„Не трябва да драматизираме ситуацията със заразените в училищата деца и учители, но трябва да сме отговорни, защото COVID-19 е все пак една респираторна инфекция, а тези инфекции много трудно се ограничават и се иска още по-строго спазване на мерките“, каза проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ това, че децата са преболедували други коранавируси преди, сега им създава кръстосан имунитет към COVID-19 и затова те го преболедуват леко.

„Очаквани са процесите в училище със започване на учебната година, но от нас зависи какъв да е размерът на щетата. От възрастта на заболелите се вижда дали има заболели ученици, но не е редно да се дава информация и по професии за броя на заболелите“, коментира още проф. Христова пред БНР.

„Есента и началото на зимата острите респираторни заболявания ще зачестят, само че сега акцентът е върху коронавируса, защото той е доста по-сериозно заболяване и както се разбра, ще продължи и другата година. Хубавото е, че вече се научихме да спазваме дистанция и да си носим маските. Децата са едни малки възрастни и се вижда, че и те се отнесоха отговорно. Цялата отговорност пада върху спазване на мерките и занапред от всички.“, допълни лекарят.

Тя припомни, че трябва да се проветряват стаите, да се носят маски в коридорите и заяви, че очаква да се направят в бъдеще изследвания за ефекта от тези мерки.

„В първите 24 часа не може да се разбере дали детето е заразено с коронавирус или е грип и има вече разработени и ще достигнат и до нашия пазар тестове на достъпна цена от около 10 лева, с които в домашни условия ще се диференцира кой е вирусът, включително и за коронавируса. И това ще става бързо. Защото началните симптоми не са специфични и е важно такъв болен да бъде отделен независимо кой е от респираторните вируси“, обясни Христова.

Тези тестове ще са доста по надеждни и по-бързи от сегашните бързи тестове. Те ще са достъпни още тази есен и у нас и родителите ще могат да си закупят, съобщи тя.

„След преболедуване намаляват антителата при пациентите и това се доказа, от друга страна обаче остават антитела и клетъчен имунитет, защото повторните случаи са с много малко симтоми, това важи и за децата“, обясни проф.Христова.

Специалистът заяви, че при всички случаи противогрипните ваксини са една защита срещу сезонните вируси.