Проф. Чуков за обвинения в тероризъм: Бащата е смазващ авторитет в подобно семейство

Стопкадър от bTV

Мохамед Абдулкадер е искал да се направи на Рамбо, но той носи отговорност като български гражданин. Не вярвам той да е действал в България, за да извърши престъпление, заяви арабистът от Института за ислямски изследвания проф. Владимир Чуков пред bTV.

За „Тази сутрин“ той коментира задържането на 21-годишният Мохамед от Бургас, който беше обвинен за участие в терористично престъпление зад граница.

По думите на проф. Чуков важна е снимката на момчето, на която той е застанал пред бронетранспортьор с насочен нагоре пръст – класически джихадистки знак, а зад него се вижда червено знаме.

„Червеното знаме е на „Султан Мурад“ – джихадисти, подкрепени от Турция. То е ключ към това с какво се е занимавал баща му, който очевидно е сирийски туркмен“, обясни експертът.

По думите му прави впечатление, че бащата не е познат в България.

„Това е дълга история от 2016 г. в Сирия. Тогава Турция направи операция „Ефратски щит“, при която „Ислямска държава“ беше изхвърлена от районите на сирийско-турската граница“, обясни той и уточни: „Враговете на „Султан Мурад“ са най-вече кюрдите“.

Според него има още една снимка, на която Мохамед е с две момчета. На нея личало, че те не са салафити и нямат бради. Чуков изтъкна обаче, че ако баща му има снимки между 2014 г. и 2016., най-вероятно на тях ще е с дълга брада.

„Тук е моментът, за които говори главният прокурор – че има най-малко две джихадистки групировки, в които той е бил. Предполагам, че става въпрос за „Ислямска държава“. През 2016 г. тези хора бързо се преоблякоха и станаха Сирийска свободна армия (Султан Мурад)“, подчерта арабистът.

По думите му понятието „вербуван от баща си“ е трудно да се каже в подобно семейство, в което бащата е „смазващ“ авторитет.

„Бащата в исляма е попечител до пълнолетието. (…) Вие дали си мислите, че той е осъзнавал какво прави? Тук е големият въпрос към майката. Когато е ходел в Сирия – той е бил непълнолетен. Майка му знае ли с какво точно се занимава нейният съпруг?“, запита Чуков.

Според него следствието ще разбере колко време Мохамед не е бил в България. Той беше категоричен, че български гражданин няма право да влиза във военни действия, а ако го направи – се наказва.