Проф. Балтов: Пътеката за лечение на COVID-19 ще се увеличи двойно

Снимка: БГНЕС

Цената за лечението на коронавирус е въпрос на преговори, но има напредък пътеката да има двойно увеличение – до 1200 лева, тъй като не е достатъчно финансирана и при положение, че лечението на пациенти с COVID-19 продължава между 14 и 21 дни. Това съобщи директорът на  болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов по БНТ.

Би трябвало всички болници да лекуват пациенти с COVID-19, частните болници в момента доста са се оттеглили, допълни той. 

По думите му, ако е имало подценяване сред обществото, това се е случило след 15 юни, когато на всички ни се е искало това нещо да свършва и да е отминало. За съжаление, вирусът все още върлува, коментира проф. Балтов.

В „Пирогов“ 29 са приетитите пациенти с коронавирус, в пика са били над 52. Състоянието е средно тежко, на няколко от пациентите се подава кислород, няма интубирани. Над 200 пък са излекуваните пациенти с коронавирус, преминали през спешната болница.

По негови изчисления, ако постъпват 100 души дневно в болниците в страната, това би било много тежко за системата на здравеопазването. От новорегистрираните случаи около 20% постъпват в болница заради нуждата от лекарски грижи, съобщи Балтов.