проф. Андрей Пантев: Как да говоря на хора, които обявяват Чайковски за враг?

Снимка: 24май.бг
Какво да кажа, всички са полудели.
В една война няма само виновни и само невинни.
Какво да кажеш на човечество, което обявява Чайковски за враг на демокрацията и на Европа? Нямам какво да кажа, няма среда за това. Има смисъл да се говори, когато има елементарно усещане за разум. А такова няма.
Имам чувството, че още малко и ще забранят буквата Р, за да не се споменава Русия. Реалните факти показват, че нещата се възприемат първосигнално. Когато забраняваш едни телевизии, това буди интерес към тях, а не обратното. Специално за руснаците се знае, че когато са обкръжени с враждебност, това ги обединява, а не ги разединява. Знаеш колко много белогвардейски генерали са отказали да подкрепят Хитлер по време на Втората световна война, въпреки че са пострадали от съветската власт.
Но самият факт, че се експонират повече твърденията и аргументите на едната страна, кара хората да започнат да мислят обратното. Ако ме питат защо искам да гледам руска телевизия, ще кажа – защото навремето гледах БиБиСи. Мислещите хора търсят алтернативна информация. Не може да гледаш само разрушени квартали от или убити дечица от едната страна, а да не мислиш за другите разрушени сгради и за другите дечица, които също са убивани, и то от осем години насам.
Не може да се иска от целия човешки род да е пристрастен към едностранчивата информация. Ние гледахме със страх онези парцаливи нещастници, които идваха от Близкия Изток, а сега виждаме джипаджии и богато облечени хора, които бягат – разбирам защо бягат и е естествено да сме състрадателни, но сравнението показва колко едностранчиво се гледа на днешната действителност.
Може да бъде изображение с 1 човек, на закрито и текстово съобщение
Източник: Facebook