Продължават протестите срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ-Сливен

Миналата седмица започнаха организирани протестни действия срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ-Сливен и замърсяването на въздуха вследствие на това.

„След срещата на 27.02 в Сливен много хора питат кога ще е следващата такава. Благодарим на всички, които въпреки лошите климатични условия подкрепиха мирния граждански протест – „Чист въздух за Сливен“ и преустановяването изгарянето на отпадаци и РДФ гориво.“ публикува на страницата Save the Planet във фейсбук инициативната група организирала протеста. „Решихме всеки четвъртък да се събираме пред Община Сливен или до Стария бряст от 17.30 часа, докато ТЕЦ Сливен не преустанови горенето на отпадъци и РДФ.“, обявяват организаторите.
„Подписката ще продължи до събирането на нужния брой за провеждане на местен референдум. Търсят се доброволци да отделят от времето си и да стоят пред Община Сливен или на други места в града и събират подписи от минувачите, като разясняват за какво е подписката.“

В отговор на протеста, инж. Ангел Ангелов, председател на Съвета на директорите на „Топлофикация“ – Сливен, организира нарочна среща със журналисти. Инж. Ангелов определи протеста като „създаване на паника“, квалифицира го като „малоброен“ заяви, че „въглищата замърсяват и ние постепенно ще ги заменим с газ, повече биогориво и RDF“ (?!). Протестът на гражданите и еко-активистите в Сливен е именно срещу горенето на отпадъци, които ръководството на топлоцентралата популяризира сред медиите и обществеността като „RDF“ (ЕрДеЕф).

„Само задружно и упорито ще успеем да постигнем целите си за чист въздух в Сливен и района!“, апелират протестиращите от движението „Чист въздух за Сливен“начело с известния алпинист Атанас Скатов.