Продължава покачването на цените на световните зърнени пазари

Последната седмица на листване на зърнени култури на световните фондови борси беше доста нестабилна. Увеличенията на цените бяха преплетени с намаления в ритъма на съобщенията за ситуацията по линията Русия-Украйна.

Цената на пшеницата в договора с доставката през март в петък се повиши с 2,5 процента на MATIF до 271,75 EUR / t, като на годишна база котировките са се увеличили с 1,8%. Въпреки това през последната седмица цената на пшеницата е нараснала с 1,1 на сто. Цената на царевицата на Парижката фондова борса в мартенския договор в петък се повиши с 1,7%. и възлиза на 254,00 евро / т, като за последната година нараства с 11,4%. През седмицата котировките паднаха с 0,4%.

Пшеницата на CBOT в мартенския договор падна с 0,1% в петък и струва 292,84 USD / т. Цената на царевицата в договор за доставка през март на Чикагската фондова борса се повиши с 0,65 процента и възлиза на 257,57 USD/t, като за последната година се увеличава с 20,5 на сто. През последната седмица котировките се повишиха с 0,5 процента.