Продължава кампанията за дарители на кръвна плазма в Сливен

Продължава кампанията за даряване на кръвна плазма за пациенти с Ковид-19. Отделението по трансфузионна хематология /Кръвният център в ДКЦ-2/ на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен ще работи с кръводарители през почивните 1 и 3 май от 8 до 12 часа. На 1 май – събота, с дарители на реконвалесцентна плазма, а на 3 май – понеделник – за даряване на цяла кръв. Останалите дати за даряване на плазма  през месеца са 05, 07, 11, 13, 17, 19, 21, 25, 28. Часовият коридор е от 8 до 11 ч. съгласно графика.
Не се допускат за дарители на плазма хората, получили антитела след ваксиниране. След имунизация могат да даряват граждани, които са с антитела след боледуване и могат да представят за това положителен PCR-тест. Експертният съвет по трансфузионна хематология прие срокове за отлагане на дарители след имунизация:
– След ваксиниране се препоръчва отлагане за 28 дни
– Категорично не се допускат дарители между двете дози на ваксината.
Всеки, който е преболедувал от COVID-19 и има изградени антитела, може да се включи в кампанията. Изисквания към кръводарителите на реконвалесцентна ПЗП:
1. Наличие на записани дата и час за кръвовземане – задължително изискване!
2. Копие от документ за положителен резултат за PCR или положителен антигенен тест за COVID-19. Тестовете трябва да са извършени от лицензирани  медицински заведения – лаборатории, лечебни заведения, центрове за спешна медицинска помощ и др. – задължително изискване!
3. Да са изминали 40 дни от документиран положителен резултат за COVID-19-задължителноизискване!
4. Документ за самоличност – лична карта, която да се представя в Кръвния център в деня на кръводаряването – задължително изискване!
5. Копие от епикриза от болнично заведение или амбулаторен лист от личен лекар, доказващи преболедуване от COVID-19 – НЕ е задължително!
6. Да са изпълнени всички условия за стандартно кръводаряване – задължително изискване!
7. Възраст на дарителите от 18 – 65 години – задължително изискване!
Телефон за връзка с Отделението по трансфузионна хематология за записване на дата и час за кръводаряване: 044/ 66 26 23
График с конкретни дати и часове за кръводаряване на рПЗП ще се изготвя ежемесечно и ще се публикува в сайта на лечебното заведение.