Проблемите с водата за напояване в Ямболско продължават

В Ямболско продължават проблемите с водата за напояване. Зеленчукопроизводителите заплашват с блокиране на основни пътни артерии и очакват от „Напоителни системи“ да осигурят достатъчно вода.

Земеделски производители от стралджанското село Зимница настояват за нормализиране на водоподаването към техните терени, тъй като продукцията им загива на полето.

„Започнахме да поливаме и нямаше вода. Водата всичката бяга долу в ниското, тук по високите места – няма! Това е продукция, всеки си е заложил някакви пари и гледа да си прехрани семейството“.

От „Напоителни системи- Сливен“ са запознати с проблема и твърдят, че необходимите количества вода могат да бъдат осигурени, тъй като язовир „Жребчево“ тази година е пълен, но трябва да се променят графиците за изпускане, обясни управителят Пламен Иванов, цитиран от БНР.

„Написали сме две писма до Министерството на околната среда и водите и се надявам в много бърз порядък, от тяхна страна, да се запази това подаване на вода и да няма повече проблеми“, заяви Иванов.

Изпусканата от язовира вода не достига до част от земеделските производители не само заради засушаването. Оказва се, че по веригата незаконно са се включили и градинари, които не са подали заявки за напояване.