Пробив в медицината: скакалците надушват ракови клетки в най-ранна фаза

Учените са доказали, че с помощта на обонянието си скакалците умеят да различават здравите човешки клетки от раковите. Това може да открие възможности за по-ранно откриване на болестта и да подобри шансовете за възстановяване.

Нещо повече, насекомите действително могат да разпознават отделни линии ракови клетки, което предполага, че освен наличието на рак може да се идентифицира и видът му.

„Ако успеем да открием как да използваме тази способност при медицинските изделия, ще открием огромен потенциал“, казват експертите.

Резултатите от изследването, публикувани в сайта за предпечатна подготовка BioRxiv преди рецензирането, са обещаващи за ранното откриване на рак, пише БГНЕС.

Откриването на рака от страна на скакалците, което се измерва чрез промени в мозъчната им активност, уловени от електроди, се оказва надеждно, чувствително и бързо, става само за няколко милисекунди.

„Ранното откриване на рака е толкова важно и ние трябва да използваме всички възможни инструменти, за да стигнем до него, независимо дали са конструирани или са ни предоставени от милиони години естествен подбор“, казва микробиологът Кристофър Контаг от Мичиганския държавен университет.

„Ако успеем, ракът ще бъде лечимо заболяване.“

Всичко това е възможно, благодарение на летливите органични съединения (ЛОС), които издишваме и за които учените знаят, че по някакъв начин се променят от наличието на рак, който се намесва в метаболитните процеси на отделните клетки.

Въпросът е да уловите промяната рано.

Скакалците са насекомо, което учените редовно използват за изследване на миризмите и вече знаят достатъчно за обонятелните им способности.

С помощта на електроди, прикрепени към мозъка на скакалците, екипът успял да измери реакцията на насекомите към газови проби от различни клетки и да установи сигнални профили, които представят химикалите, които те усещат.