Пробите за полиомиелит на украински деца, настанени в Ямбол, са отрицателни

новини Сливен

Пробите за полиомиелит на украинските деца, настанени в хотел в Ямбол, са отрицателни, информираха от Регионалната здравна инспекция. Заявления за обучение в детски градини и училища, до момента, са подали родителите на седем деца. Това съобщи Даниела Костова – кор. на БНР в Ямбол.

От Националния център по заразни и паразитни болести са информирали здравната инспекция, че сред изпратените проби, няма положителни, подчерта д-р Радостина Калчева.

Дали сме съответните документи, че могат да посещават организирани колективи. А днес даже получихме информация от министерството, че от страната са изследвани около 600 проби и от деца от Украйна за полиомиелит- всички са отрицателни. Така че ще изпращаме проби за полиомиелит само при тези, които нямат имунизация срещу заболяването. Така че ще се улесни процесът по обработката на документите.

Според д-р Калчева ще са необходими около три месеца, за да могат да бъдат поставени ваксините срещу различни заболявания, които са задължителни в нашия имунизационен календар.