Присъда 5 години „лишаване от свобода“ и глоба 20 000 лв. на лицето Н.Д. за разпространение на наркотични вещества

По досъдебно производство на Окръжна прокуратура Бургас и внесен обвинителен акт, наложиха ефективно наказание от 5 години „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 20 000 лв. на Н.Д. Той е подсъдим за това, че противозаконно държал с цел разпространение и разпространил високорискови наркотични вещества – метамфетамин, поставени под законодателен контрол. Престъплението е извършено на 14.05.2021 г. в с.Ново Паничарево, общ. Приморско. То е квалифицирано по чл.354а, ал.ІІ, т.4 вр. с чл.29, ал.1, б. „б“ вр. с чл.26 ал.І от НК, тъй като е извършено в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив.

В условията на съвкупност с горепосоченото престъпление на Н.Д. е наложено наказание и за това, че по същото време и на същото място противозаконно държал прекурсори /около 36гр. червен фосфор/ и съоръжения /електронна везна, стъклени колби и др./ за производство отново на високорискови наркотични вещества –  метамфетамин. Престъплението е квалифицирано по чл.354а, ал.І, т.4 вр. с чл.29, ал.1, б. „б“ вр. с чл.23 ал.І от НК.

Наркотичните вещества, прекурсорите и съоръженията са установени при претърсване и изземване, извършено от служители на ОД на МВР – Бургас. Установено е, че Н.Д. е с обременено съдебно минало. Търпял е ефективни наказания „лишаване от свобода“, част от които са и за противозаконно държане на наркотични вещества.

Наказанието, което е общо за двете престъпления, следва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор, като считано от 19.11.2021г. подсъдимият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Осъдителната присъда, може да бъде обжалвана пред Апелативен съд Бургас.