Президентът връчи мандата на ИТН, Стефанова го върна

Както и обяви лидерът им Слави Трифонов, номинираният за премиер на ИТН Антоанета Стефанова върна връчения й мандат от президента Румен Радев за съставяне на правителство, предаде Днес.бг.

„Господин президент, от партия „Има такъв народ“ ясно заявихме, че няма да влезем в коалиция с партиите на статуквото и няма да участваме в безпринципни коалици“, заяви Стефанова преди да върне мандата.

„Именно в кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство. Разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво правителство не може да бъде съставено на базата на безпринципни коалиции“, заяви от своя страна държавният глава, след като прие папката с върнатия мандат.
„Обществото ни от години очаква Народното събрание да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Решенията на българския парламент трябва да бъдат взети независимо от изпълнителната власт. Наред с всички предложения, разглеждани в НС, липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася актуализация на бюджета, което продължава да лишава българските пенсионери от подкрепа“, заяви Румен Радев.

В този случай предстои президентът да връчи мандат на трета партия по негов избор. Ако и този опит не сполучи, държавният глава трябва да разпусне народното събрание и да назначи служебен кабинет, който да подготви България за предсрочни парламентарни избори.