Президентът отдавна дарил заплатата си, но без „суета и популизъм“

Ден след като парламентът реши депутатите и министрите да не взимат заплати по време на извънредното положение, президентът Румен Радев изтъкна, че също дарил своята и то преди тях. Държавният глава използва лекарския празник 7 април, за да се яви при лекарите в „Пирогов“.

„За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин“, похвали се президентът.

За него дарението имало смисъл, когато е навреме и когато е „далеч от камерите, другото било суета и популизъм“.

„Уважаеми депутати, дарението за мен е личен акт, ако държите да се равнявате по президента, има лесно решение: кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати, обърна се президентът към депутатите“, каза Радев.

Въпреки, че не искал да се знае за дарението, община Видин още на 23 март праща благодарствен адрес за щедрата сума от 10 хил. лв. „За щастие“ на президентското семейство обаче новината така и не стига до големите национални медии, за това се налага припомняне 2 седмици по-късно.

Снимка: Община Видин

Загадка е защо именно Видин е била общината, която е избрана, но назад във времето прави впечатление, че именно местният кмет Цветан Ценков е сред любимите кметове на президента, който често посещава града.

На въпрос за това какво прави съпругата му, Радев заговори за нейната фондация, която дарила 10 хил., но не стана ясно дали не става дума за една и съща сума.

„Трябва да има ясно управление на кризата. Говорих и с проф. Балтов, вирус ще има и след 13 май, ние пак ли ще стоим в това положение. Сега трябва да мислим как безопасно и бързо ще излезем от това състояние“, заговори отново за падане на ограниченията държавния глава.

Месечното възнаграждение на президента е около 12 хил. лв. месечно.