Президентът: Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България

Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България по данни на всичките ни служби. Но има редица рискове – като цяло ситуацията за сигурност в Европа и в глобален мащаб е тотално променена. Това заяви президентът Румен Радев след срещата на държавните институции, която бе спешно свикана във връзка с военните действия в Украйна.

„Това е абсолютно недопустимо – във 21 век в Европа да летят стратегически бомбандировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава. Категорично е недопустимо“, категоричен бе Радев, цитиран от dariknews.bg.

По думите му правителството продължава да прави разчети за рисковете, касаещи морските и въздушни пътища, енергийните трасета и цялата система на доставки. „Ще се търсят всички възможни варианти, за да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно – на петрол, храни и всички стоки от първа необходимост“, резюмира още срещата държавният глава. „В ход са и дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно – България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и изобщо в системата за национална и колективна сигурност“, увери държавният глава.

Румен Радев информира още, че рязко е скочил броя на хората, които търсят евакуация в България. От своя страна Кирил Петков заяви, че е в ход операция за сухопътна евакуация, тъй като въздушното пространство на Украйна е затворено.

„За нас е важна и съдбата на нашите сънародници в Украйна. Броят на хората, които търсят евакуация надхвърля 4 000. Ще направим всичко възможно да бъдат евакуирани тези хора. Искам да се обърна към всички българи в Украйна, както и към всички украински граждани, които желаят да потърсят убежище в България: Ние сме отворени и ще направим всичко възможно не само по един безопасен начин да бъдат безопасно транспортирани до България, но и тук да се окаже цялата им необходима помощ“, допълни президентът.

„Всички институции работят рамо до рамо, всичките координирани изготвяме ясни планове. Приоритет номер 1 е извеждането на Българите от Украйна – с министерството на транспорта организираме сухопътен транспорт. Работим и за приемане на хора от Украйна, ще организираме бази, ще използваме и хотели, за да приемем този голям брой хора.“ Това информира от своя страна премиерът Кирил Петков.

„Едновременно с това работим с МВР и ДАНС да се обработят бързо данните на хората. Готвим се и с различни планове за енергийната сигурност. Осъждаме остро действията на Руската федерация, това е недопустимо. България ще бъде партньор, от който може да се очаква да говори в един глас с НАТО и ЕС“, увери министър-председателят.

Петков обяви, че тази вечер в 20 часа ще бъде в Брюксел. „Отговорът на ЕС ще бъде в един глас“, увери министър-председателят.