През ноември ще има увеличаване на броя заразени, прогнозира проф. Кантарджиев

Снимка: БТА

През септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Това заяви пред NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„С днешна дата броят на заразените расте. Тръгнахме нагоре“, обобщи специалистът и уточни, че с идването на зимните месеци се очаква увеличаване на броя заразени в страната.

Ноември започва циркулацията на грипните вируси и ще има увеличаване на случаите на коронавирус и другите инфекции“, каза проф. Кантарджиев.

25 болни на 100 000 души е границата, която е опасна и не трябва да бъде премината, добави той.

Проф. Кантарджиев заяви, че в София най-добре се спазват противоепидемичните мерки, особено в големите търговски вериги – да се носи маска, да се спазва дистанция. И се оплака, че в края на миналата седмица минал през Троянския манастир и само той бил с маска.

Той коментира и ситуацията в училищата и дали очаква да има изцяло затворени такива. „Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски“, заяви професорът.

Той обясни, че ако се спазва дистанция и не се вика в класните стаи, то възможността да се заразите е по-малка. В ресторантите според него тя е значително по-голяма.

„Винаги сме работили активно – това, че беше в тишина, смятам беше в полза на обществото“. Така проф. Тодор Кантарджиев коментира новината, че брифингите за коронавируса на Националния оперативен щаб се завръщат – веднъж седмично и това ще бъде в четвъртък.