Премиерът Петков обърка конците и със Светия Синод заради Благодатния огън за Великден

На 13 април Светият синод излезе с решение, че тази година „поради неблагоприятни обстоятелства” Благодатният огън, който слиза всяка година на Велика събота в храма „Възкресение Христово” на Божи гроб в Йерусалим, няма да бъде пренесен до България, а в Сфия ще се ползва миналогодишният, който се пази в Синодалния параклис.

Тогава от МС обявиха официално, че ще предоставят правителствения самолет да пътува до Йерусалим, каквато е традицията.  Владиците отново отказаха, заявявайки, че в Северна България ще приемат Благодатния огън от Румъния, а в Западна – от Сърбия, демонстрирайки по този начин, че не искат да имат нищо общо с управлението на Петков. Въпреки това от кабинета на премиера не се отказали  – за ужас на Синода от Министерския съвет заявили, че са готови да изпратят външния министър Теодора Генчовска за вземе Благодатния огън, което е светотатство, тъй като Благодатният огън може да вземе само от духовно лице.

На „Дондуков“ 1 родили идеята премиерът Кирил Петков „да заведе” патриарха в Северна Македония, пише „Епицентър“.

Това е израз на тотално невежество, тъй като Македонската православна църква е отлъчена  от общение с всички останали православни църкви още от 17 юли 1967 г., когато се самопровъзгласява за автокефална. Здравето на патриарх Неофит изобщо не позволява такова пътуване.