Премиерът на Финландия пожела 6-часов работен ден

В реч пред Социалдемократическата партия в събота (24 август) премиерът на Финландия Сана Марин призова за съкращение на осемчасовия работен ден. Тя се аргументира, че по-краткият работен ден може да бъде компенсиран от повишаването на производителността.

Марин, която предложи идеята за шестчасов работен ден, преди да бъде избрана за премиер, ще трябва да убеди останалите четири партии в коалицията си да подкрепят съкращаването на работния ден. Това се случва на фона на нарастващата безработица вследствие на коронавируса.

“Трябва ни ясна визия за това Финландия да има по-кратко работно време, а финландските служители – по-добър професионален живот”. Това каза 34-годишната Марин на членовете на своята партия, които я избраха за председател на Социалдемократите в неделя.

Марин, един от най-младите министър-председатели в света, ръководи лявоцентристкото правителство на Финландия от декември 2019 г. Тя пое поста след като коалиционен партньор на Социалдемократическата партия принуди предшественика ѝ, Анти Рина, да подаде оставка.

Заедно с Рина, който бе председател на партията до неделя, Марин поведе правителството наляво, като увеличи пенсиите и отмени някои съкращения на публичните разходи, одобрени от предишното правителство.

В понеделник партийната конференция на Социалдемократите отхвърли предложение за шестчасов работен ден, като вместо това прие цел за съкращаване на работното време или въвеждане на по-голяма гъвкавост на работа.

Марин каза, че по-краткото работно време може да стане възможно чрез повишаване на производителността. Според нея, това няма да е в конфликт със силните публични финанси, както и с целта на правителството за повишаване на нивото на заетост във Финландия от сегашните 73,7% до поне 75%.

“Благосъстоянието, резултат от повишаването на производителността на труда, трябва да бъде разпределено не само между предприемачите и инвеститорите, но и между обикновените служители”, каза тя.

Марин подчерта плановете на правителството да инвестира в образование, както и целта на Финландия за постигане на въглероден неутралитет до 2035 г. Тя призова за зелени инвестиции, които да стимулират икономиката.