Премиерът на Естония подава оставка заради корупционен скандал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Естония Юри Ратас обяви, че подава оставка на фона на корупционен скандал с отпускане на държавен кредит за строителен проект на фирмата „Порто Франко“. Ратас съобщи днес за оставката си пред журналисти и във Фейсбук, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.

Във връзка с обвиненията в корупция срещу неговата Центристка партия премиерът заяви, че иска да поеме политическа отговорност и да даде възможност да се изяснят твърденията, съобщи ДПА.

„В политиката за решаване на трудни ситуации се налага да се прави много труден избор“, написа той в Facebook. „В създалата се ситуация, ръководейки се от своите ценности, взех решение да подам оставка от поста министър-председател. Това решение беше взето след консултации с ръководството и с парламентарната група на Центристката партия, а също така с най-близките ми колеги. Различни решения изглеждаха възможни, но само едно от тях е правилно“, каза Ратас.

Премиерът добави, че изявлението му фактически слага край на сегашната управляваща коалиция, включваща също така Консервативната народна партия и партия „Отечество“. Центристката партия разглежда възможността да действа в естонската политика „както в опозиция, така и в коалиция“, каза той.

Генералният секретар на Центристката партия Михаил Корб заяви вчера, че ще напусне поста си заради скандала, но не се смята за виновен.

Според прокуратурата Корб се е разбрал с бизнесмена Хилар Тедер предприемачът да дари на Центристката партия до 1 милион евро преди местните избори, насрочени за 17 октомври 2021 г. В замяна свързаната с Тедер компания „Порто Франко“ е трябвало да получи от държавата кредит в размер на 39,3 милиона евро за свой проект.

Миналата година естонският кабинет одобри кредита и според естонски медии след това Хилар Тедер е направил няколко дарения в полза на Центристката партия общо за около 60 000 евро.

Съдебните власти в страната са започнали разследване по случая. Вчера бяха задържани четирима души. Заподозрени са генералният секретар на Центристката партия на Естония, съветник на финансовия министър и компания за недвижими имоти, дарител на партията. Главният прокурор Таави Перн обаче заяви, че няма причина да се предполага, че самият Ратас е знаел каквото и да било за случващото се.

Естонският президент г-жа Керсти Калюлайд разполага с две седмици, за да номинира друг премиер, който после трябва да бъде одобрен от парламента, посочва Франс прес.

След оставката на Ратас Партията на реформите, „Отечество“ и Социалдемократическата партия може да формират нова управляваща коалиция. Това заяви днес в ефира на телевизия ETV евродепутът Яна Тоом от ръководството на Центристката партия.