Премиера на новата книга на проф.Йордан Калайков „Педагогически размисли и прозрения”

Наскоро проф. Йордан Калайков издаде книгата „Педагогически размисли и прозрения”.

Йордан Калайков е професор, доктор на науките, писател и художник. Публикувал е над 70 книги в областта на образованието и 17 книги с проза, поезия и есеистика. Негови разкази и есета са издавани в сп. “Пламък”, сп.”Везни”, “Литературен вестник”, “Литературен форум” и др. Негови публикации има в електронното списание за художествена литература “Muse Apprentice Guild” В Сан Диего, Калифорния. В Liternet.bg са издадени електронна книга и разкази, а в артзоната – картини от експозиции. Публикуван е и в електронните издания „Литературен свят” и „Литературен клуб”. Негови творби са преведени на английски, руски, френски и китайски език. Включен е в антологията “Български поети” през 2003 година на издателство “Захари Стоянов”.

Преди да бъде представена в Библиотека „Зора”, авторът ни предостави правото да я публикуваме в електронен формат в блога ни. Ето какво казва той за изданието: „Споделеното в книгата „Педагогически размисли и прозрения” не се отнася за конкретна учебна дисциплина, не представлява методика или резултати от изследвания. Опитал съм се да опиша „моите открития” – универсалните подходи , методологията на учителстването , чрез които могат да се обяснят частните случаи в педаготическата практика.Отначало „откритията „ записвах в един бележник Нахвърлял съм мислите си спонтанно, разхвърляно, според конкретните преживявания. По тази причина съм се постарал записките да запазят първоначалния импулс и непосредственост – шрифтът и форматът на буквите е различен, както и разположението на записаното, подчертаванията, посочванията за важност. Там , където в оригинала има надписи със цветни моливи, те са представени  автентично. По тази причина записките приличат на старовремски приписки, нахвърляни набързо в полетата  на книги, извън основния текст, предизвиквани от внезапни хрумвания или важни подробности, придружени  с дати и емоционални изблици… Поради необикновеното книжно тяло изданието е библиофилско.”

Книгата можете да прегледате чрез линка https://blog.zora-sliven.net/%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b8-%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b7%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f/

Мариета Главчовска

Библиотека „Зора“