Премахваме зеления сертификат при 70% ваксинирани

Снимка: Standartnews.com

За премахване на зеления сертификат можем да мислим, когато достигнем ваксинирано население от поне 70%. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание след края на блицконтрола.

„Искаме да премахнем зелените сертификати. Но това да се случи, когато нивата на защита на населението са толкова високи, че виждаме, че нямаме здравен проблем в болниците, че не се запълват интензивните легла. Тогава всички вярваме, че трябва да живеем с отворена възможност бизнесите да си вършат работата, училищата да обучават, но това не трябва да бъде с цена на човешки животи“, коментира той, цитиран от Dir.bg.

„Единственият начин да го постигнем е да стигнем нива на ваксинация от поне 70%“, поясни той. Петков допълни, че в момента нивото на ваксинация е 35%.

„Нашата задача трябва да бъде над 50%, ако искаме да имаме някакво ниво на защита, много бих се радвал да стигнем до 70%. По никакъв начин тези нива няма да са през задължителна ваксинация. Докато съм премиер, няма да има такава“, заяви още министър-председателят и допълни, че ако на ден продължат да се ваксинират по 30 000 души „може да преминем петата COVID вълна, без да е необходимо затваряне“.

Петков повтори и данните, оповестени в пленарната зала преди това.

„Много съм доволен, че с този стимул (б.р. 75 лв. добавка за пенсионерите, които се ваксинират) и с добрата информативна кампания на МЗ успяхме да ваксинираме 92 000 души през последните три дни. Това са безпрецедентно високи нива“, каза още Петков. Премиерът се надява кампанията да бъде продължена и към джипитата.

„Хората трябва да бъдат добре информирани, че ако имат други заболявания, като диабет и онкологични заболявания, те трябва да са приоритетно ваксинирани, а не обратното. Връзката между други заболявания и ваксинация трябва да бъде ясно изчистена и личните лекари да могат да дават най-добрите съвети на своите пациенти“, добави той.