Преименуваха ваксината AstraZeneca

Ваксината срещу Ковид-19 на англо-шведската компания AstraZeneca е преименувана на Vaxzevria на 25 март, съобщава Bulgaria ON AIR.

За промяната на името на препарата на шведско-британската компания се разбира от съобщение на Европейската агенция по лекарствата. Шведските здравни власти уточняват, че промяната на името няма до доведе до промяна на състава, но специалистите по ваксини трябва да са запознати с нея, тъй като етикетите ще са различни.

Смяната на името идва на фона на съобщения през март за опасни усложнения при хора, получили ваксината. В Австрия ваксинирано лице бе диагностицирано с множествена тромбоза и почина десет дни след получаване на първата доза. Друг бе хоспитализиран с белодробна емболия. По-късно подобна информация започна да идва от други европейски страни. Някои държави от ЕС решиха да преустановят употребата на лекарството като предпазна мярка.

Експертите на EMA не потвърдиха, че ваксината на AstraZeneca увеличава общия риск от тромбоемболични усложнения. Регулаторът също така докладва за нейната безопасност и ефикасност и отбеляза, че ползите и защитата на обществеността далеч надхвърлят потенциалните рискове, свързани с лекарството. Освен това учените ще продължат да изучават страничните ефекти и действия, а данните за случаите на тромбоза ще бъдат добавени към общата информация за това, предава БГНЕС.