Преговорите за кабинет започват утре. Реанимират „джендъра“ като тема

Преговорите за съставяне на „правителство на промяната“ официално стартират утре. Партията победителка на парламентарния вот – ПП, обяви днес график на срещите. Вече се знае, че ще се разговаря в 18 области, като ПП е поканила за всяка от тях по трима експерти от БСП, ИТН и ДБ. Известни са също две от конкретните теми, за които трябва да стане дума – България да не прави отстъпки пред Македония чрез ревизия на историята си, а и да не се въвеждат „джендър идеологията и Истанбулската конвенция“. И двете са условия на БСП, които бяха натъртени няколко пъти през уикенда от Корнелия Нинова. Интересното е, че ако притесненията за Македония са основателни (доколкото казусът изисква решаване и се прокрадват различни нюанси като държавна позиция), то за конвенцията желанието на БСП е странно – никой не е тръгнал да я приема. Което безсмислено ще я вкара наново като обществена тема, пише „СЕГА“.

Така или иначе срещите стартират, а графикът е: утре ще се разговаря за енергетика, икономика, транспорт и правосъдие; сряда – здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство; четвъртък – вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура; петък – труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност, спорт; за съботата остават финансите и международните отношения. Срещите ще текат паралелно и ще се предават на живо на адресите на ПП във Facebook, YouTube и на сайта promeni.bg.

Идеята е обсъжданията да прераснат в коалиционно споразумение. Засега има податки, че пътят може да бъде извървян. Слави Трифонов например рече, че вече ще бъде смирен. Освен това след няколко предварителни лидерски срещи бе заявено, че амбицията е да се постигне 4-годишно управление.