Преговорите за правителство: В МВР работят около 7000 пенсионери

Снимка: ФБ на „Продължаваме промяната“

В Министерството на вътрешните работи работят около 7000 пенсионирани служители, стана ясно по време на преговорите на тема „Вътрешна сигурност“ между партиите в евентуално бъдещо правителство – „Продължаваме промяната“, БСП, ДБ и ИТН. Данните бяха съобщени от бившия служебен министър на финансите Асен Василев.

Според Атанас Атанасов от „Демократична България“ системата на МВР е задръстена и не позволява на младите служители да израстват кариерно, а това става единствено с връзки. Около това мнение се обединиха и представителите на останалите партии, като по думи на проф. Николай Радулов от ИТН голяма част от ръководителите на структурите са парашутисти, предаде „СЕГА“.

Поради тази причина първата задача на бъдещото правителство e да изготви функционален анализ на МВР и ДАНС, който да включва цялостен преглед – дейността на дирекциите, персоналния състав, кадровата политика, финансовото състояние и ефективността. В изработката на този анализ ще участват външни експерти, политическото и професионалното ръководство на МВР, както и представители на полицейския синдикат, на Министерството на финансите и на всяка от парламентарно представените партии.

На базата на този анализ ще бъде изготвена изцяло нова правна рамка за работата на МВР. Партиите обаче се разделиха в мнението си дали този нов закон да бъде структурен или функционален. Според БСП той трябва да остане структурен за вътрешното министерство. Различно мнение изразиха от ПП и ДБ, които считат, че трябва да има закон за опазване на обществения ред, както и за оперативно-издирвателната дейност, защото с тези дейности се занимават 7-8 структури. „Министерството на финансите няма устройствен закон, НАП няма устройствен закон, а има данъчно-осигурителен закон, който определя какви действия да извършва. Считаме, че и МВР трябва да бъде поставено на функционална основа“, заяви Калоян Янков от ДБ.

В програмата за вътрешната сигурност не беше сложена точка за намаляване на престъпността с конкретен процент, защото представителите на партиите стигнаха до заключние, че няма конкретни данни за инстинския брой на престъпленията. „Ако кажеш на полицейския началник, че, ако не намали престъпленията с 15% до края на годината, ще бъде уволнен, той ще спре да ги регистира“, аргументира се проф. Радулов. Той даде пример с Финландия, където на хартия нещата били по-зле от България като брой на регистрирани престъпления, но там доверието в полицията било много по-високо, пише още „СЕГА“.

Партиите се съгласиха още МВР да бъде освободено от несвойствени функции, за да бъде разширен на периметърът на действие и максимално експертно и материално осигуряване за работа по програми с жертви на престъпления, домашно насилие, наркотици и извършителите на рецидивна престъпност. Мненията се обединиха и около нуждата да бъде създадена нова полицейска карта. БСП предложи в районите на селата да се създадат полицейски постове с жандармериен състав. Освен това да бъдат привлечени като сътрудници представители на местните общности.

Преговарящите договориха също върщането на Института по криминалистика и криминология и технологичното му обновление. „Истинската криминалистика липсва на престъплението“, категоричен е Николай Радулов. Трябва да се възстанови и научната и обучителната дейност в този институт. За целта ще бъдат изпратени в чужбина кадри за обучение и специализация. Ще бъде изградена и работеща система за съхранение на веществени доказателства, каквато не съществува у нас. Партиите подкрепиха и създаването на критерии и система за справедливо възнаграждение в системата на МВР.