Прегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова Загора

На 6 април 2024 г. се проведоха Прегледи на читалищното любителско изкуство 2024, организирани от Община Нова Загора и НЧ „Диньо Петров Сивков – 1870”. Началото им беше поставено в 9 часа в театралната зала на читалището домакин, където присъстваха и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, председателят на НЧ „Д. Петров Сивков – 1870” Георги Николов, кметове на населени места, дейци и приятели на читалищата в общината. Г-жа Захариева се обърна с усмивка към всички тях:

„Убедена съм, че днешният ден ще се превърне в истински празник на любителското творчество, празник на българската традиция, музиката и танците!” Тя изказа благодарност на участниците и на журито, като им пожела от сърце успех.

Гайдарска школа „Христанов“ отправи поздрав и спечели първите овации.

Честта да поставят началото на празника на любителското творчество в гр. Нова Загора се падна на Дует „Сестри Станчеви“ към НЧ „Напредък – 2001“.

Тази година деветнадесет читалища бяха подали заявка да се представят пред журито с  председател – Веселин Василев – народен певец, възпитаник на Музикалното училище в град Котел и на Шуменски университет със специалност „Музикална педагогика”, солист на ансамбъл „Загоре”, град Стара Загора и членове: Стоян Христанов – музикант–инструменталист, възпитаник на Музикалното училище в Димитровград и Музикална академия със специалност „Гайда”, основал своя гайдарска школа с ученици от 5 до 55 години и Ивелин Иванов – помощник-ръководител на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Загорчета“ в Нова Загора.

През дългия и наситен на разнообразни прояви ден, журито имаше трудната задача да оцени най-добрите от 42-те представили се изпълнения – групи за народни обичаи, певчески състави, танцови състави, формации, индивидуални песенни изпълнители, индивидуални изпълнители, дуети.

Сцената  стана място за среща на сърцатите самодейци в новозагорския край, които пазят традициите и ги пресъздават със своя ентусиазъм. С таланта си и чрез изкуството те оживиха картини от българския бит, разгърнаха българската душа, скътала в себе си самобитността, красотата, жизнеността и силата на България.

В края на деня председателят на журито Веселин Василев изрази удовлетворението си от видяното на новозагорска сцена:

„Чест и удоволствие беше за мен и за моите колеги днес да бъдем жури. Измина един дълъг, но ползотворен ден. Чухме прекрасен български фолклор, насладихме се на хубави български песни и танци, представени от много самодейни колективи; видяхме млади хóра, бъдещи прекрасни изпълнители, които със сигурност ще продължат нашето дело.”

Всички участници получиха красиви Грамоти за участие, а отличените в различните категории – награди и Дипломи, връчени от членовете на журито.

Сцената запечата  усмивките от вълнуващия 6-ти април и остана в очакване – до нови срещи с хората, които обичат изкуството, пазят го в сърцата си и го пресъздават за своята публика.