Предстои рядко астрономическо явление

Снимка: Thinkstock

Планетата Меркурий ще устрои рядко небесно шоу, като ще премине като на парад пред Слънцето и ще може да бъде наблюдаван на повечето места по света днес.

Космическият феномен ще започне в 14:35 българско време и ще продължи повече от пет часа, докато Меркурий преминава от едната страна на слънцето към другата. Той ще бъде видим в източните щати на САЩ, в Канада, в Централна и Южна Америка. Останалата част на света – Северна Америка, Европа и Африка ще стане свидел на част от спектакъла, докато Азия и Австралия ще бъдат изключени от него.

Но, точно както по време на затъмнение, хората ще се нуждаят от слънчев филтър, тъй като гледането директно към слънцето може да причини трайно увреждане на очите.

Меркурий ни дарява с подобни преминавания пред Слънцето около 13-14 пъти за един век. Следващото му шествие е предвидено чак за 2032 година.

Миниатюрният Меркурий ще бъде трудно забележим с невъоръжено око. Той ще бъде само една малка точка на фона на слънцето, като се има предвид неговия диаметър, 4 800 километра, и този на Слънцето – 1,4 милиона километра.

Малката планета ще премине по диагонал пред нашата звезда, отляво надясно. Въпреки че придвижването й може да ни се стори бавно, тя ще все пак ще лети със скорост 241 000 километра в час.

Според американската агенция за космически изследвания, уебсайтът на Обсерваторията за динамика на слънцето „ще показва“ почти в реално време „изображения на транзита, така че не е нужно да пропускате това рядко събитие, независимо къде се намирате.