Предстои последният концерт от 90-я юбилеен творчески сезон 2022/2023 на Симфоничен Оркестър Сливен

В програмата на събитието ще чуем виртуозния Концерт за виолончело и оркестър No.1 в до мажор, от Йозеф Хайдн.

Солист ще бъде доц. д-р Атанас Кръстев, българският виолончелист с най-богата и разностранна артистична дейност. Той е носител на над 15 първи и извънредни награди от международни конкурси, и множество признания за високи постижения в музикалното изкуство като Награда на Министерството на културата, “Кристална лира” (2007 и 2012), Награда “Златна муза”, Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), 2014, Награда „Златен век” (2018)и др.

Концертирал е в Австрия (Виена), Франция (Париж), Холандия (Алкмаар и Берген), Италия (Венеция и Сиена), Испания (Мадрид, Сантандер, Толедо), Русия (Москва), Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия (Рио де Жанейро, Сао Пауло) и много други, както и на всички отговорни български подиуми и фестивали.

Вечерта ще премине под диригентската палка на Маестро Йордан Дафов,  емблематичен представител на съвременната българска диригентска школа. Бил е артистичен директор и главен диригент на Варненска филхармония, Бургаска филхармония и Софийска филхармония. Добре познат като диригент и по света, концертира във Франция, Италия, Русия, Швейцария, Румъния, Испания, Полша, Унгария.

Програмата включва и легендарната Симфония No.3 “Ероика” от Лудвиг ван Бетовен, която е първият шедьовър на композитора и отбелязва края на един период на търсене на собствен език и изразителност.

Първоначалното посвещение на симфонията е на симфонията е на Наполеон Бонапарт, но когато той се провъзгласява за император, Бетовен изразява разочарованието си: „Той не е нищо повече от един обикновен човек. Сега той ще погази всички човешки права… той ще се превърне в тиран”.
През 1806 симфонията получава названието „Голяма героична симфония в памет на един велик човек”, който вече не е Наполеон, а въображаемият герой, олицетворяващ идеите на композитора.

Очакваме ви в Четвъртък 22 Юни, от 18:30ч. в зала “Сливен” за едно тържествено закриване на този наситен сезон, с изключителни музиканти и вдъхновяваща програма!

Билети на касата на зала “Сливен”, в касите на EasyPay и онлайн на :https://epaygo.bg/3734421765