Представят книга за родения в Сливен легендарен кмет на София инж. Иван Иванов

новини Сливен

В Сливен предстои премиера на книгата на журналиста Станислав Колев „Кметът на София: инж. Иван Иванов“. Събитието е насрочено за 4 май, сряда, от 18 ч. в зала „Май“.

За автора на книгата Станислав Колев, роденият в Сливен инж. Иванов е мечтател, една от най-прекрасните фигури в историята на София. Като кмет той организира голям международен конкурс за урбанисти от Европа и избира градоустройствения план на проф. Адолф Мусман, който започва да  осъществява през 1938 г. Войната спира инж. Иванов в реализацията на плана. Днес, като спомени от този план са парковете на София – Южен парк, Западен парк, Северен парк. Книгата разказва за житейските, професионални и управленски стъпки на Иван Иванов – инженерът и строителят на модерна София, управлявал града от 1934 г. до 1944 г.

По време на неговото управление е изграден Рилският водопровод и е осигурен достъп на софиянци до чиста питейна вода. И днес в облика на София се открояват сградите на  БНБ, Съдебна палата, МВР. Инж. Иванов прави първата модернизация на архивите на софийска община, по немски образец, с което се улеснява обслужването на гражданите. По негова инициатива започва изграждането на т.нар. работнически жилища, след като изучава опита на Виена и Прага.

Предговорът на книгата е на проф. Андрей Пантев, издател е фондация „Трейс за хората“.

Снимка: Инж. Иван Иванов в кабинета му на ул. „Гурко“. Източник: ДА „Архиви“