Представяне книгата „Затвори“ или българщината“ – трета част от трилогията „Записки върху записките“ на Любомир Котев

На 8. 11. 2023г. /сряда/, от 17:00ч., в РБ „Сава Доброплодни“ писателят Любомир Котев, един от най-добрите изследователи и познавачи на живота, делото и личността на Захарий Стоянов, ще представи книгата си „Затвори“ или българщината“ – част трета от трилогията „Записки върху записките“ /най-сериозното изследване върху великата творба на летописеца на Априлското въстание/.

Според Любомир Котев, Захарий Стоянов е най-значимият български народопсихолог и с написването на трилогията „Записки върху записките”  стремежът му е бил да открои именно този принос на Летописеца. Проследявайки живота и делото на един от най-видните български националреволюционери, участник в големите български въстания,  осъществител на Съединението и вдъхновен строител на нова България, Л. Котев  представя истинския мащаб на тази изключителна личност и успява да разсее наслоените през годините тенденции, обезценяващи житейския му подвиг. Освен това писателят показва и доказва, че Захарий Стоянов е най-значимият български журналист в историята на журналистиката ни изобщо, както и един от най-значимите ни белетристи.

В третата книга от поредицата „Записки върху записките“ Л. Котев продължава разсъжденията си за жанровата спецификация на „Записки по българските въстания“, като поставя акцент върху българския национален характер.