Представиха първата в света 20 етажна вертикална ферма, управлявана от изкуствен интелект

Китай представи първата вертикална ферма в 11-милионния град Чънду. Разработена от Института по градско земеделие към Китайската академия на селскостопанските науки, вертикалната ферма заема 20 етажна сграда и се управлява от изкуствен интелект, пише InterestingEngineering.

Вертикалното земеделие често се смята за обещаващ и иновативен подход за справяне с определени предизвикателства в селското стопанство. Позволявайки отглеждането на култури в подредени слоеве, максимизира използването на вертикалното пространство.

Това е особено полезно в градските райони, където земята е ограничена. Методът предлага потенциал за производство на повече храна на квадратен метър в сравнение с традиционните хоризонтални парници.

Работата във вертикалната ферма се осъществява от роботи, които могат да засаждат и събират реколта от маруля само за 35 дни. Влажността, светлината и условията се наблюдават и контролират от алгоритъм.

„Можем да комбинираме различни количества червена, синя, жълта, почти ултравиолетова и почти инфрачервена светлина по време на различни етапи от жизнения цикъл на растението“, каза Уанг Сен, изследовател в IUA.

Това прави реколтата по-богата. Вертикалната ферма е способна да произведе 10 реколти от маруля и други зелени зеленчуци годишно.