Представиха книга за живота и делото на родения в Сливен легендарен кмет на София – инж. Иван Иванов

Сливен новини

В зала „Май“ беше представена книгата, посветена на  родения в Сливен легендарен кмет на София– инж. Иван Иванов. Събитието е част от програмата на майските дни на културата на Община Сливен. Документалният роман разказва за житейските, професионални и управленски стъпки на Иван Иванов – инженерът и строителят на модерна София, управлявал града от 1934 г. до 1944 г. За автора на книгата – Станислав Колев, роденият в Сливен инж. Иванов е мечтател, една от най-прекрасните личности в историята на София.

На премиерата присъства кметът Стефан Радев, който поздрави журналиста и автор на документалния роман и екипа по създаването му.

„Адмирации за Вашите труд,  професионализъм и добросъвестност! Историята на градовете е откроила и ще помни хора като инж. Иван Иванов. Неговата личност е заела достойното си място сред плеядата от знакови имена, с които Сливен се гордее! Млад ентусиаст, патриот, изпълнен с воля и устрем, той бързо успява да направи впечатление и да въведе в градоустройството модерните европейски тенденции“, изтъкна кметът Радев. Той отбеляза още, че покойният инж. Иванов и до днес е считан за най-успешния софийски градоначалник, превръщайки столицата в конкурентна на останалите европейски градове. Стефан Радев подари на Станислав Колев книга, посветена на българската текстилна промишленост в периода от 1800 до 1912 г.

 Мариела Рунтева от Фондация „Трейс за хората“, която е и издател на документалния роман, разказа пред аудиторията за процеса по създаване на книгата. Предговорът на романа е дело на проф. Андрей Пантев.