Предизборната кампания за 46-то Народно събрание започва

новини Сливен

Днес се открива предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори за 46-то Народното събрание. Те ще се произведат точно след един месец – на 11 юли, предаде News.bg

Предсрочните избори бяха насрочени от президента Румен Радев с указ 130 и след като 45-тия парламент не можа да състави правителство, въпреки преминаването през цялата процедура на връчването на три мандата.

В изборите за парламент ще участват 23 формации, партии или коалиции. Те ще търсят подкрепата на 6 711 048 души с право на глас по данни на ГД „ГРАО“ към МРРБ. Това е предварителна оценка за броя на гласоподавателите. Точната бройка ще стане ясна, както обикновено, по време на изборите. До 10 юни са подадени 45 231 декларации за разкриване на секции в чужбина. Срокът за подаване на декларации изтича на 15 юни. Най-много заявления са подадени от Турция – 16 363, Великобритания – 8741, Германия – 6486 и Испания – 2561. Заявленията от Великобритания са два пъти по-малко от тези в Турция, защото нашите сънародници знаят, че там където са гласували повече от 100 души, ще има избирателни секции.

Хората, подали заявления за гласуване в чужбина, могат да гласуват и в друга секция, а не в тази която са поискали, както и в България, ако решат да се върнат в страната.