Празничните събития в Деня на Ямбол – Свети Дух

Денят на Ямбол по традиция започна със Света литургия в храм „Света Троица“ в квартал „Каргон“, отслужена от Негово Преосвещенство Агатополския епископ Иеротей и Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия.

След това празникът Свети Дух продължи с ритуал по издигане на знамената пред Община Ямбол и слово на кмета Валентин Ревански. В церемонията участваха представителни части от гарнизон Ямбол и Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862″. Присъстваха заместник-председателите на Народното събрание Мирослав Иванов и Кристиан Вигенин, народни представители, областният управител Васил Александров, председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, общински съветници, кметовете на общините „Тунджа“ и Болярово Георги Георгиев и Христо Христов, председателите на общинските съвети в двете общини Нели Славова и Атанас Дженков, началникът на гарнизон Ямбол полковник Милен Димитров, директорът на ОДМВР – Ямбол старши комисар Добрин Димитров, командири на военни формирования.

Празничната програма продължи с тържествена сесия на Общински съвет – Ямбол, на която бяха връчени наградите на Община Ямбол по повод празника на града. Наградата на Ямбол заслужи Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“, званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ получиха деятелката на културата Невена Димитрова, д-р Венцеслав Пастърмаджиев, доайен на гастроентерологията в града, учителят по химия Исмаил Ибраимов и баскетболният треньор Здравко Янчев. С Почетен знак „Герб на Община Ямбол“ бяха удостоени Факултет „Техника и технологии“ при Тракийски университет – Стара Загора и скулпторът Петър Попов.

„Радвам се, че тази година имаме основанието да отличим толкова достойни образователни институции и забележителни хора от различни сфери на обществения живот –  и то не заради навършена възраст, а поради огромния им принос за развитието на Ямбол,“ подчерта в речта си кметът Валентин Ревански.

На обяд започна народният събор пред Народно читалище „Пробуда-1909″ – Ямбол в квартал „Каргон“, посветен на празника. „Днес е един много специален ден в годината, в който много бих се радвал, ако в сърцата на всеки от нас има специално място, наречено Ямбол. Честит празник на всички ямболии по целия свят! Ние сме градът!“, поздрави присъстващите заместник-кметът Енчо Керязов.

След това Негово Преосвещенство Агатополския епископ Иеротей и Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий отслужиха благодарствен молебен пред читалището по повод празника Свети Дух.

В 17:00 часа ще бъде открита традиционната изложба „Светлината“ на Художествена галерия „Жорж Папазов“. Творбите са експонирани от северната страна на  Културно-информационен център „Безистен“. Гост тази година е скулпторът Петър Дичев, неговите произведения са изложени в зала „Съвременност“ на Безистена.

В 18:00 часа ще започне фолклорното шоу „Който може, го може“ на площада пред Народно читалище „Съгласие – 1862“.

Музикално-танцовият спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ и на певицата Петя Панева ще зарадва жителите и гостите на града в 21:00 часа. Той ще се състои на сцената пред Община Ямбол.

Зрителите ще имат възможността да се насладят на уникалната хореография на „Българе“ и на таланта на Петя Панева, победителка в шоуто „Гласът на България“ – 2021.

Спектакълът е уникален и ще бъде представен единствено в Ямбол – специален подарък за празника на града.

Събитието ще завърши с празнична илюминация – достоен финал на празничния ден.