Правителството приема днес Национален план за въвеждане на еврото. Депутати поискаха да се гледа и в НС

Правителството ще вземе решение на заседанието си в четвъртък за приемане на Национален план за въвеждане на еврото в България.

От публикувания за обсъждане проект миналата година, стана ясно, че при въвеждането на еврото българските власти избират сценарий без преходен период, т.е. датата на приемане на еврото съвпада с въвеждане на еврото като официална разплащателна единица. Този избор се обуславя от структурата на финансовата ни система, както и от големината на държавата ни.

В парламента „Има такъв народ“ поиска Народното събрание да обсъди Националния план за въвеждане на еврото в България.

С декларация председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански изрази  възмущение, че на днешното заседание на Министерския съвет е предвидено приемане на плана, без той да е обсъждан в ресорната комисия  и в пленарната зала:

„Надявам се, че коалицията и нашите коалиционни партньори не са забравили и няма да е необходимо да им напомням, че за всички тях един от приоритетите им е приемането на еврото след мащабна разяснителна кампания, цитирам – „така, както е записано и в коалиционното споразумение“.

Каримански заяви още, че все още не е готов анализът за ползите и негативите от въвеждането на еврото, който е записан в коалиционното споразумение.