Правителството в оставка удължи извънредната епидемична обстановка

Правителството в оставка гласува удължаване на извънредната епидемична обстановка, предаде News.bg

На заседание на Министерския съвет, излъчвано на живо във Фейсбук, стана ясно, че тя ще продължи до края на май.

Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че България излиза успешно от третата вълна на коронавируса. Той посочи, че се отчита тенденция за намаляване на хоспитализираните, починалите и новозаразените.

По негови думи ваксинационният процес върви с изключително добри темпове и ситуацията е добре контролирана на национално ниво.

Осигурили сме всичко необходимо за лечението на хората, като се започне от ремдесивир, лични предпазни средства, дезинфектанти, консумативи, докладва още здравният министър.

Ангелов съобщи и че днес ще бъде пусната заповедта, с която ще бъдат осигурени трите начина за влизане в страната. Целта е да се улеснят туроператорите.

От своя страна финансовият министър Кирил Ананиев докладва, че са одобрени 83 млн. лева за допълнително възнаграждение от 1000 лв. на медицинския персонал. Той обясни, че 23 млн. ще бъдат отпуснати за персонала в структурите на здравното министерство на първа линия, а останалите 60 млн. са за другите медици на първа линия.

Ананиев отрече днешното твърдение на президента Румен Радев, който обвини правителството в оставка, че не е направило актуализация на бюджета. Той увери, че всички разходи са финансови осигурени, като разходите с COVID-19 за бизнеса и семействата са осигурени за май и юни. По негови думи идната седмица със социалния министър Деница Сачева ще внесат и проект на постановление, с което ще бъдат одобрени 240 млн. лева за подкрепа на семействата и бизнеса.