Правителството отпуска средства за въвеждането на машинно гласуване

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов подкрепи машинното гласуване за следващите парламентарни избори.

Да похарчим няколко десетки милиони и да видим какви ще са резултатите, коментира той в началото на днешното правителствено заседание.

За целта трябва да има поне 15 хил. машини, обясни вицепремиерът Томислав Дончев, като уточни, че по темата вече се работи и на практика във всяка избирателна секция ще има машина за гласуване.
„Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем“, каза Борисов. Той допълни, че не е убеден, че с това ще се реши нещо, но управляващите са длъжни да изпълнят записаното в Изборния кодекс.

Парламентът трябва да уточни – като има машинно, ще има ли хартиено, ще се дублират ли, къде ще ги съхраняваме, посочи премиерът. Той обърна внимание и на киберсигурността.

Според Томислав Дончев е глупост да се поддържат две паралелни системи, защото това ще направи изборите необосновано скъпи. Той посочи още, че машините трябва да бъдат купени, а не наемани, за да ги ползва държавата на всички следващи избори.

Последните (избори) бяха към 70 млн., сметна пък Борисов и допълни, че правителството с решението си се включва в „общия хор на подкрепящите“.

В началото на заседанието финансовият министър Владислав Горанов докладва, че по спорната Наредба 18 има още много работа и увери, че по нея се търси пълно съласие.

Премиерът посочи, че докато нe бъде постигнат консенсус, наредбата няма да съществува. По думите му целта е премахването на сивия сектор, но това не трябва да се отрази на малкия и средния бизнес.