Правителството осигури „Ремдeсивир“ до края на март 2021 г.

Правителството обезпечи доставките на лекарствения продукт „Ремдeсивир“, с които се осигурява лечението на пациентите с COVID-19 до края на март 2021 г. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на правителството.

„Ние искаме на базата на убеждението и със стриктен контрол да запазим живота на медицинския персонал, на всички служители на първа линия в битката с COVID-19 и на всички български граждани“, посочи Борисов.

Кабинетът отпусна 2,1 млн. лв. за купуването на 2500 флакона „Ремдесивир“. Стойността на един флакон от медикамента е 345 евро без ДДС.

До момента в България са получени 2837 флакона, които са били дарени. Те са разпределени по всички РЗИ-та в страната. До 12 октомври от тях са използвани 978 флакона.

Противоречиви обаче са мненията за ефекта на „Ремдесивир“ при лечението на COVID-19. От СЗО заявиха, че противовирусният препарат „има от малък до нулев ефект“ върху вероятността пациентите да оцелеят.

„Ремдесивир“ е сред първите препарати от началото на пандемията за справяне с коронавируса. Той беше предписан и на президента на САЩ Доналд Тръмп, след като даде положителна проба за вируса.