Правителството няма да удължава извънредното положение

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след извънредно заседание на Министерския съвет.

„Няма нужда да бъде удължавано извънредното положение. Преминаваме към действия за постепенно възстановяване на социално икономическия живот”, заяви Горанов.

Той обясни обаче, че ще се запазят всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот – програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дават възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка.

„Предложили сме за по-голямата част от нормите действието им да продължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение”, допълни Горанов.

По думите му ще бъде внесен законопроект за изменение на Закона на здравеопазването, с който да се позволи на здравния министър и на държавния здравен  санитарен инспектор да установяват мерки за преодоляване на епидемиологичната обстановка.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че такива мерки ще има.

Общата забрана за налагане на запори остава в сила и след отмяната на извънредното положение. Тя ще важи, докато траят мерките за борба с коронавируса.

Отменят се изпитите на учениците след 4 и 10 клас. Властите са преценили, че проверката на знанията на тези ученици може да се извърши и в началото на следващата учебна година.

„След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния и обем и обхват”, каза правосъдният министър Данаил Кирилов.