Пратиха армия срещу протестиращи български роми край Неапол

Група български роми в италианския град Мондрагоне, северно от Неапол, се разбунтува срещу наложената им от 22 юни изолация заради скока броя на заразени с коронавирус, съобщи агенция АНСА. Те излязоха извън т. нар. „червена зона“ в района, което доведе до покачване на напрежението, но силите на реда успяха да върнат обратно нашенците.

49 станаха положителните проби в огнището в жилищния комплекс в Монградоне, известен като „Палаци екс Чирио“, където 4 от 5-те блока се обитават от български граждани, предимно роми. Заразените се транспортират в клиниката Covid Hospital, където 19 души вече са възстановени от инфекцията.

Властите предполагат, че някои от заразените български селскостопански работници са се покрили, за да не загубят работата си.

Президентът на региона Кампания Винченцо де Лука потвърди за армейските части: „Тази сутрин имах среща с министъра на вътрешните работи Лучана Ламорджезе във връзка с „червената зона“ в Мондрагоне. Поисках спешно да се изпратят стотина души от силите на реда, за да гарантират строгия контрол в района. Министърът обяви за изпращането на армейски контингент“.

„Огнище на коронавирус сред българи в италианския град Мондрагоне в провинция Казерта в областта Кампания, поражда напрежение“, отбеляза италианският в. „Джорнале“От 49 положителни проби за коронавирус, с изключение на трима италианци, останалите са все на българи. Първият случай е бил регистриран миналата седмица при българка, родила в болницата Сеса Аурунка. Вторият случай бил регистиран пак тогава у неин сънародник. Двата положителни случая накараха властите да започнат масово тестване и да изолират пет блока в жилищен квартал на града. Така под карантина се оказаха 700 души.

В зоната на изолация има около 300 италианци, почти 200 българи, а също и граждани на Украйна, Тунис, Русия, Румъния, Полша и Молдова, както жители на Бразилия, Венесуела и на други страни от Южна Америка, а също и жители на северноафрикански страни.
Според изданието заразените с коронавируса в огнището в Мондрагоне са без симптоми. Огнището е сред българска общност там от ромски произход, допълва вестникът.

Губернаторът на Кампания Винченцо Де Лука разпореди обособяването на червена зона, но някои от изолираните в пределите й успяха да я напуснат, най-вече през нощта, за да отидат на полето, където са на сезонна работа. Други се опитаха да пробият блокадата в знак на протест, посочва „Джорнале“. Това породи напрежение у местното италианско население, което пък протестира срещу нарушенията с призив нарушителите да бъдат изгонени, допълва в. „Кориере дел медзоджорно“

Местните жители наричат блоковете, които са под карантина „черната дупка на Мондрагоне“ и твърдят, че българите там се занимават преди всичко с незаконни дейности, като например контрабанда на цигари или пък че работят на черно.

Пенсионираният местен жител Кристофоро Кампонеро казва, че в блоковете, поставени под карантина, не се спазват никакви правила, че зоната, въпреки че е в центъра на града, не може да бъде доближена от хората, защото там няма контрол и сигурност. Кампонеро, който живее в кооперация срещу проблемната зона, споделя, че докато италианците са били принудени да си стоят вкъщи заради повсеместната карантина, без да могат да видят близките си, автобуси са спирали пред блоковете и са натоварвали българите, за да ги откарат в полето да работят.

Спирали и коли, които се препълвали, понякога с по 11 души вътре, което е нарушение на правилата за социална дистанция. Според него всички тогава си затваряли очите, за да не пострада полската работа.

Лидерът на крайната десница Лига Матео Салвини пък разкритикува областния управител на Кампания, че не може да се справи с проблема в Мондрагоне и го призова да даде обяснения в тази насока.