ПП постави само едно условие на БСП – Бойко Рашков да е шеф на КПКОНПИ

Единственото условие, което „Продължаваме промяната“ са поставили по време на консултациите за правителство между БСП и „Продължаваме промяната“, е да бъдат осъществени промените в антикорупционното законодателство, а поста шеф на КПКОНПИ да бъде поет от Бойко Рашков. Това стана ясно от изказванията на Корнелия Нинова, лидер на БСП и вицепремиер в оставка, и на Асен Василев, вицепремиер в оставка и съучредител на ПП.

Отправиха едно искане – мандатът да бъде държан толкова дълго, за да бъде прието антикорупционното законодателство, законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател. На първите разговори ще изслушаме всички искания на партньорите. На първите разговори ще изслушаме всички искания и условия на партньорите, след това ще търсим съгласието по останалите въпроси. Засега най-важно е да препотвърдят ангажиментите по управленската програма. Така че първата задача по програмата с ПП е постигната“, каза Корнелия Нинова след срещата с „Продължаваме промяната“.

Асен Василев заяви, че двете партии не са обсъждали нито кой да бъде предложен за премиер, нито каквито и да било други постове и назначения в Министерския съвет. Вътрешнопартийни разговори по тези теми също не били водени. Той оцени разговорите като добри. Това потвърди и Корнелия Нинова, която съобщи, че структури на МС и персонален състав и премиер ще се обсъждат на втория тур от разговорите, ако БСП са осигурили мнозинство.

„Не сме обсъждали кой да е премиер и каквито и да е постове, структура, състав на Министерския съвет, първо трябва да видим, че има работещо парламентарно мнозинство против корупцията“, допълни Асен Василев.

Според него е въпрос на мандатоносителя как ще се сглоби мнозинство, така че да бъде приет законът за КПКОНПИ. Асен Василев поясни, че името на кандидатурата за премиер ще бъде обсъдено с Изпълнителния и Националния съвет на „Продължаваме промяната“.

Стана ясно също, че БСП ще покани днес на преговори ИТН, които ще се състоят утре. След това ще разговарят и с ДБ, чието желание е било те да бъдат последни в разговорите.

„Разговаряхме с „Продължаваме промяната“ да оставим програмата отворена за предложения от „Има такъв народ“, тъй като те не участваха в разговорите, когато я приехме“, съобщи още Нинова.