Позициите на Възраждане по теми зададени от Областния управител

Днес в медиите излезе съобщение за проведена среща между областния управител на Сливен, Минчо Афузов и кандидати за народни представители от различните партии. Тъй като Областна администрация е изключително заинтересована да наложи ограниченията на заповед РД-01-856/ 19.10.2021., до толкова, че да ограничи кандидатите за народни представители без т.нар. „зелен сертификат“ да присъстват на срещата.

Ние, от Възраждане, имаме ясна и категорична позиция срещу въведения от служебното правителство дискриминационен т.нар. „зелен сертификат“. Тази позиция е ясна и за служителите в Областна администрация Сливен. Ние,от своя страна, представляваме десетки хиляди избиратели, които са против несправедливите ограничения на правата и свободите на българите. Настоящата ситуация само показва как са третирани от властта  инакомислещите, противниците на статуквото.

Ние, от Възражане, отстояваме позициите си и сме лоялни към избирателите си. Затова представяме тук въпросите на областният управител Минчо Афузов и нашите отговори до тях:

  1. Смятате ли, че зелените сертификати би следвало да са задължителни за всички работещи в лечебни заведения, училища и детски градини, социални служби, полицията и всички администрации, които са в многократни ежедневни контакти с гражданите. Разбира се, изключение от изискванията за зелени сертификати следва да се прави за гражданите, които не могат да се ваксинират по медицински показатели.

Здравеопазването е важна стратегическа задача, чието решаване определя в голяма степен стандарта на живот. Здравето на народа е елемент от националната ни сигурност, то е от първостепенно значение и е приоритет в програмата на Възраждане. Българското здравеопазване е неглижирано години наред от поредица  правителства. България е  с най-висока смъртност в ЕС през последните години, още преди т.нар. Ковид пандемия.

В настоящата ситуация, ние подкрепяме ограничаване износа на всички нужни ни медицински материали и лекарствени продукти. Но по никакъв начин не можем да подкрепим Вашата позиция за задължителен зелен сертификат за работещите в лечебни заведения, училища и детски градини, в социалните служби, полицията и всички администрации. В основата на позицията ни е това, че според голямата част от медицинските специалисти след преболедуване се добива достатъчен имунитет, както и че фактите около ефекта от ваксинацията са спорни. Още по-малко приемаме ограничаването на правото на труд на напълно здрави хора.

Ние се борим за изграждането на система за здравеопазване, която се занимава със здравето на населението, а не с търговия. Смятаме, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества. Здравеопазването трябва да издържа натоварването при извънредна обстановка. Трябва да се акцентира върху превенция, профилактика и адекватна доболнична и спешна грижа.  Напълно оборудвани здравни заведения трябва да има в цялата страна. От всяка точка в страната, нуждаещите се трябва да получават адекватни грижи в рамките на „златния час“ – реалният проблем и с короновируса, освен всички други.  Програми за здравна култура и здравно образование на населението са наложителни, включително и за колективния имунитет. Възраждане е за възстановяване на училищните здравни кабинети, които са изключително важни за здравето на подрастващите. Основата на борбата с короновируса трябва да е укрепване на системата на здравеопазване, а не паническа масова употреба на експериментални препарати и всяване на безпокойство, дори страх в населението.

В заключение подчертаваме, че ние заставаме твърдо против т.нар. „зелен Сертификат“. Не е морално да се третират всички наши сънародници, които са неваксинирани против ковид, като заразоносители, да бъдат ограничавани и дискриминирани. От Възраждане вярваме в научния прогрес и всички тествани във времето ваксини според нас са огромно човешко постижение. Вероятно един ден ще има такава ваксина и срещу корона вирус, но ние не сме убедени, че сега е този момент, най-малко заради кратките срокове за тестове. Също подчертаваме, че ваксинацията срещу ковид е личен избор, който всеки е свободен да направи, но от това за него не бива да произтичат  нито права, нито задължения.

От Възраждане настояваме за публичен достъп до нередактираните договори сключени с производителите на ваксини. Липсата на тази информация засилва съмнението в ефективността и качеството на тези препарати.
Можете да видите всички отговори тук: https://www.facebook.com/vazrazhdane.sliven/posts/926565327964511