Поздравление на кмета на Община Котел Коста Каранашев по случай 24 май

Честит празник, уважаеми ученици, учители и ръководители на учебни заведения и детски градини!

Честит празник, просветители и културни деятели, читалищни дейци и творци, библиотекари и хора на изкуството, словото и перото!

Честит празник, скъпи съграждани!

 

Приемете най-сърдечните ми поздравления по повод 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Заел мястото си на най-истинския и най-български празник, 24-ти май, всяка година се отбелязва с много вълнение и трепет под звуците на безсмъртния химн „Върви народе възродени…“, чрез който отдаваме почит пред делото на Светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската азбука.

Денят на буквите носи особен заряд, особена енергия. Той буди у всички нас чувство на вълнение и гордост, изпълва ни с вяра, оптимизъм и самочувствие, че имаме възможност да живеем, учим, творим и мислим като българи – на свой език, със своя писменост и книжовност.

Днешният ден е празник за всеки един от нас, защото истинското човешко израстване започва с първата научена буква и с първата написана дума, продължава с първата прочетена книга, за да достигне върха на своето лично усъвършенстване в професията и живота.

Днес, скъпи съграждани трябва да знаем, че езикът е този, който ни сплотява, независимо къде се намираме по света. Силата на нашата писменост, наука и култура е в това, че обединява всички нас, за да станем по-успели с вярата в духовността и силата на знанието.

Уважаеми котленски учители, творци, читалищни, библиотечни и музейни дейци,

Бъдете горди с работата си, запазете своята енергичност, позитивизъм и любов към българската наука и култура. Продължавайте да предавате знанието на идните поколения, от които зависи бъдещето на Котел!

Честит празник!

 

Коста Каранашев,

Кмет на Община Котел