Поздрав на Кметът на Община Котел по случай 24 май

Честит празник, уважаеми ученици, учители и ръководители на учебни заведения и детски градини!
Честит празник, просветители и културни деятели, читалищни дейци и творци, библиотекари и хора на изкуството, словото и перото!
Честит празник, скъпи съграждани!
Отново е 24 май – Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост. Денят, който пренася през вечността имената и славата на славянските първоучители Кирил и Методий. Денят, който събира нашата признателност и преклонение пред святото дело на равноапостолите, сътворили Азбуката и дали право на българите и на всички славяни да имат свое писмо и четмо.
24 май е единствен по своята същност празник без аналог в традициите на другите страни. Той е ден, в който ние отбелязваме духовното си пробуждане и стремежът си към постоянно усъвършенстване чрез словото, образованието и духа.
Днес във всеки български град, във всяко семейство, където звучи българска реч, по целия свят е празник. Буквите на България са азбука на Европа! Химнът „Върви народе възродени“ е химн на гордост и единение в добри и трудни времена.
Уважаеми учители,
В днешния празничен ден, повече от всякога, имаме повод да се преклоним пред Вас и пред Вашата професионална отдаденост. Вие сте тези, които въпреки трудностите, продължихте да предавате своите знания и опит на подрастващото поколение. Приемете моите най-искрени пожелания за здраве, мъдрост, енергия и вдъхновение! Нека призванието Ви носи винаги удовлетворение, защото младостта на Котел има нужда от Вас!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Коста Каранашев,
Кмет на Община Котел