Появи се нов скандален запис с гласа на Борисов

Нов скандален и наситен с цинизми, псувни и простащина запис, предполагаемо с главно действащо лице премиерът Бойко Борисов, беше изпратен до медиите. От контекста на разговора може да се направи предположение, че той е направен в края на 2018-та година, когато управляващите приеха законови поправки, с които се вдигат данъците на по-старите коли.

Това доведе до протести, а държавният глава Румен Радев критикува промените и наложи вето, което по-късно беше преодоляно. Именно президентът и казуса с тези промени са тема на разговор в записа. Файлът е озаглавен „Баце и Томи“, а в началото на разговора говорещото лице, чиито глас силно напомня този на Бойко Борисов, се обръща към своя събеседник с „Томиславе“, което дава основание да се направи предложение, че разговорът е с вицепремиера Томислав Дончев.

„Акъл се набива, Томиславе, на умен човек. На прост човек кур се набива! Той не може да поеме акъл, мое да поеме един кур. Като се трови, като му се ебава майката и така нататък. Това може простия човек. S класа начело на протеста. Ами тя харчи двайсет на сто бензин, бe. Да харчи трийсет на сто в Бургас. И той ми протестира за цена на горива… Абе, хуйо…“, започва записаното лице.

След това става ясно, че не протестиращите, а Румен Радев е по-големият проблем според човекът на записа:

„Само че не в тех е проблема. Проблема е Радев. С това, че излезе и каза – два милион и половин не са виновни за бедността, виновно е правителството. Ама правителството плати миналата шест милиарда и седемстотин за неговата партия!“

Записът продължава с размисли относно предлаганата промяна, като от него става ясно, че желанието на говорещият е тези промени да се отложат за лятото, когато ще са минали европейските избори, тъй като сега няма да бъдат приети добре от избирателите.

„Бедният човек се вози в градския транспорт, който е най-добрия в София, а не се задръства града. Само че тази приказка, като излезеш да я изговориш, ще те чуят сто двеста хиляди от интелигентните хора и ще кажат – „да, правилно…“

„Само че когато си обграден от тъпанари нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се праят реформи. Няма такова нещо. Не, правилни неща не могат да се правят. Правилни неща с такъв президент не се правят. С такава опозиция не се прави.

Естествено. Сто пъти ви казах, крепиме фронта до европейските избори. Европейските избори като ги набиеме, тогава вече може да им говориме. До европейските избори всеко нещо, което правите им дава… Сега не е момента да дигаме данък. Не е сега момента. Правилно ли е? Правилно е. Ако има разумни хора ще кажат АшколсуАм… Във Финладния забраняват вече в града Хелзинки да се движат коли от догодина. Само градския транспорт… електро.“

В този момент записаният човек отново излива „болката“ и простащината си по адрес на Румен Радев:

„Но това са финландци, не са, те не са си избрали един прост летец! Бил летец… Ми ние имаме хиляди летци! Тоя къде вози по двеста и петдесе пътника в самолета е сто пъти повече летец, у гражданската авиация… Пичка им майчина!

Ама няма се оправим, братко. Ама няма да го оправиш! Нито ще се оправи от нас, нито от Корнелия, после… (чува се глас от отсрещната страна на слушалката, вероятно Томислав Дончев) Това, че ще плати десет лева те излизат и казват „вдигам му данъка“. Казва ти го държавния глава в кавички, щото той не може да е държавен глава, тоя тъпанар! Когато ти го каже държавния глава ти не спориш с мене, спориш с два милиона и половина, които са припознали, че тоя е техния защитник, от тебе! Е! Е! Е! Защо му даваме това да го прави?! (…чува се глас…) Да си ебе путката майчина!“

Следва въпрос дали не може промяната да се отложи, както и признание, че приходите от този данък няма да са толкова големи и се равняват на парите, които държавата е отпуснала за дострояване на болница „Св. Екатерина“, като и тук не липсват обичайните псувни.

„Аз питам сега защо вдигаме тоа правилния данък. Не мое ли юни да се дигне? Знаеш ли колко е прихода у бюджета… двайсет милиона. Толко колко дадох Генчо Начев да си дострои болницата… И влиза в общинските бюджети. Я да си ебат майката! Чакай сега,че ме ядосваш и ти… Сега че ги опраа!“

Припомняме, това е пореден запис с участието на лице, чиито глас силно прилича на този на премиера на Бойко Борисов, а от контекста на разговора също може да се предложи, че става дума за него. Първият запис, появил се на 12 юни, беше изпратен от евродепутата Елена Йончева за експертиза в американска лаборатория. Преди дни Йончева обяви, че според доклада от експертизата, записът не е манипулират, а гласът е на премиера Борисов.

В записа от 12 юни записаното лице говори изключително вулгарно по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева и европейски лидери, а също така разкрива, че знае предварително за действия на прокуратурата и намеква, че ще пришие на Елена Йончева скандала с къщите за гости.

Няколко дни по-късно, на 17 юни, бяха публикувани и снимки от спалнята на Бойко Борисов, на едната от които той спи, а на други – от същата стая – в нощното му шкафче има пачки с пари в евро, златни кюлчета и пистолет.

На 27 юни бяха публикувани заедно два нови записа, на които може би се чува премиерът Бойко Борисов. В първия се твърди, че той разговоря с Валентин Златев, а във втория дава заръки как „Румен Радев трябва да изглежда смешен“.

На 15-ти юли се появи нов запис, в който най-вероятното същото лице разговоря с председателя на Конституционния съд и бивш главен Борис Велчев.

Ден по-късно, на 16-ти юли, се появи и видеоклип от жилището на премиера в Бояна, от което по-рано бяха публикувани снимки. В него отново се демонстрира, че в чекмеджето до леглото има пачки с банкноти в евро, а над него – пистолет. Според различни граждански „разследвания“ върху видеоклипа, в стоп кадър от него се вижда в огледалото, че той е правен от жена.

Досега единственото обяснение относно записите от страна на Бойко Борисов е, че това е „фейк“, който е монтиран чрез съединени от негови интервюта и изказвания отделни реплики. Засега не е ясно кои са въпросните интервюта и изказвания, в които Борисов изрича подобни реплики, които се чуват в най-новия запис.

Целия запис можете да чуете тук https://baricada.org/2020/07/29/zapis-6/

Източник: baricada.org