Повишено ниво на радиация заради пожар край Чернобил

Горски пожар в Чернобилската забранена зона е предизвикал повишаване на нивото на радиацията, съобщават властите в Украйна.

„Имаме лоши новини: нивото на радиация е над нормалното в центъра на пожара“, написа във Facebook ръководителят на службата за екоинспекция Егор Фирсов.

Фирсов публикува и видео с гайгеров брояч, показващ радиоактивност, която е 16 пъти над нормата.

Пожарът е обхванал над 100 хектара в горския парцел, намиращ се до атомната електроцентрала, където през 1986 г. стана най-тежката ядрена авария в историята.

„За съжаление, взимаме мерки, едва когато бедата вече се е случила. Проблемите с паленето на треви от недобросъвестни граждани през пролетта и есента са постоянни. В същото време глобата за това нарушение все още е само 175 гривни (около 6 евро). Така всяка година сме свидетели на една и съща гледка – горящи полета, гори и треви във всички краища на страната“, допълни Егор Фирсов.

В потушаването на пламъците се използва и авиация. Над пламналата гора са хвърлени над 64 тона вода. С огъня се борят над 140 пожарникари, изпратени са и вертолети Ми-8, както и самолети Ан-32П.