Повишава се заболеваемостта от COVID-19 в област Ямбол

д-р Радостина Калчева

Област Ямбол е в червената зона със заболеваемост от COVID-19 над 250 на 100 000 души население, съобщи на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

За последното денонощие има 44 новозаболели. За последните две седмици са заболели 297 души, като тенденцията е да се увеличава броят на заболелите. Активните случаи са 500, като от тях 15 се лекуват в болнични заведения, а останалите 485 са на лечение в домашни условия. На този етап няма пациенти в тежко състояние, които да се нуждаят от интензивни грижи и реанимация. Няма и хоспитализирани деца. За последната седмица са починали двама души – мъж на 92 години и жена на 77 години, които са били с придружаващи заболявания. Смъртността е 1,75 на 100 000 души население.

Д-р Карчева поясни, че на този етап продължават да действат мерките, въведени миналата седмица – задължително носене на маски в лечебни заведения, социални институции, аптеки, оптики, дрогерии, спазване на дистанция от 1.5 метър на открито, засилен сутрешен филтър в детските и социалните заведения и при възможност работодателите да съдействат за работа от дистанция.

БТА-Ямбол