Повече прояви на открито и празнични фойерверки на Хамам баир за празника на Сливен – Димитровден

При разработването на тазгодишната програма за Деня на Сливен – Димитровден, сме подходили към това тя да е съобразена с противоепидемичните мерки и същевременно да осъществим традиционните прояви за празника. Това заяви пред журналисти зам.-кметът Пепа Чиликова.

Честванията ще започнат на 21 октомври от 11 ч.  в къща „Миркович“, където ще се проведе награждаването на участниците в Традиционния ученически конкурс за рисунка „Аз и моят град“, организиран в партньорство с Художествена галерия „Димитър Добрович“. Конкурсът се провежда за 26-и пореден път. Участниците са разделени в следните възрастови групи: деца до 7 години; І-ІІ клас; ІІІ-ІV клас; V-VІ клас; VІІ-VІІІ клас. Допустими за участие в конкурса са произведения с формат от А4 до 35х50 см, изпълнени с материал по избор – акварел, темпера, молив или пастел. Организаторите очакват рисунките на децата в изложбена зала „Сирак Скитник“ до 15 октомври 2020 г.

В същия ден, от 17 ч. в зала „Сливен“ ще се проведе вечер, посветена на Дамян Дамянов и връчване на наградите от Националния литературен конкурс „Дамян Дамянов“ за 2020 г., които трябваше да бъдат връчени през м. май. Проявата се организира в партньорство с Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. Входът е свободен, но в залата могат да влязат до 50 % от нейния капацитет.

На 23 октомври от 17 ч. в галерия „Сирак Скитник“ ще се проведе откриването на Национална изложба по изобразително изкуство – Сливен‘2020. Тогава ще бъде връчена и наградата „Сирак Скитник“.

На 24 октомври от 12 ч. в зала „Сливен“ ще бъдат връчени наградите от Националния ученически конкурс за есе, стихотворение, рисунка и мултимедиен проект „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“, посветен на 180-годишнината от рождението на сливенския войвода и борец за свобода Хаджи Димитър. Тези награди също трябваше да бъдат връчени през м. май, но предвид епидемиологичната обстановка, организаторите Община Сливен, Регионално управление на образованието – Сливен, Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“ – Сливен, удължиха срока за приемане на творби до 30 септември 2020 г. На тази проява също могат да влязат определен брой хора – до 50% от капацитета на залата, като предимство ще имат наградените и техните придружители.

Зам.-кметът Чиликова посочи, че основна част от проявите ще бъде съсредоточена на самия Ден на Сливен – 26 октомври, Димитровден. Денят ще започне с Празнична Света литургия от 08.30 ч. в катедрален храм „Свети Димитър”.  От 9 ч. в Къща-музей „Добри Чинтулов” ще се проведе ритуал по вписване името на носителя на наградата „Добри Чинтулов” за 2020 г. доц. Красимир Добрев в паметната лауреатска книга.

От 10 ч. в зала „Сливен“ ще се проведе тържественото заседание на Общински съвет-Сливен по повод празника на града.

В 12 ч. на пл. „Хаджи Димитър“ ще се проведе тържествената церемония по повод празника на Сливен. Тя ще започне с ритуал по издигане на националното знаме, знамето на Сливен и Европейския съюз, ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен, полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Пепа Чиликова отправи апел към всички граждани, които имат желание да посетят тази церемония, да бъдат стриктни в спазването на противоепидемичните мерки и да спазват дистанцията от 1,5 м.

След нейния край в 13.00 ч. на пл. ,,Цар Освободител” ще се проведе празничен концерт с участието на Военен духов оркестър – Сливен и гостуващ оркестър.

,,С цел да не допускаме струпване на деца, няма да има организирани представления, но въпреки това сме поканили циркови артисти: кокили, статуи, жонгльори, клоуни и др., които ще дефилират по бул. ,,Цар Освободител” и ще бъдат готови за снимки и създаване на добро настроение и усмивки сред най-малките ни съграждани”, заяви още зам.-кметът.

Церемонията по връчване наградите на Община Сливен за 2020 г. тази година ще се проведе на 26 октомври от 18.00 ч. в зала „Сливен“. На нея освен традиционните за Димитровден награди ще бъде връчена и награда „Аргира Жечкова“, която традиционно се връчва през месец май. В концерта на вечерта  ще участват вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“, с диригент Дора Христова и група ,,Вакали”. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Владимир Карамазов. Автор на сценария отново ще бъде Веселина Седларска. Предвид наложените противоепидемични мерки входът ще бъде с покани. С цел да не се струпват големи групи от хора, тази година фойерверките в празничната вечер ще бъдат изстреляни от Хамам баир в 20 часа, с което ще бъдат видими от почти целия град.

Чиликова допълни, че и тази година са включени маратон „Хайдушки пътеки“, Държавно лично отборно първенство по спортни танци и Национална купа „Туида“, открит турнир за купа „Сливен“, Международен турнир по борба ,,Стоте войводи”, Национален турнир по спортни танци по възраст и състезателни класове и турнир „Изгряващи звезди“ и др.

В периода 24 – 26 октомври по бул. „Цар Освободител“ ще бъде разположен базар за традиционни занаяти „Българско е“.

По традиция на паркинга, северно от стадион „Хаджи Димитър“ ще бъдат разположени панаир и атракциони.

В рамките на проявите стриктно ще бъдат спазени наложените противоепидемични мерки. Всички зали ще бъдат дезинфекцирани преди и след всяка проява. Ще бъде допускан ограничен брой публика в рамките на до 50 % от капацитета на залите, като на входовете ще има строг контрол за носене на маски.

Относно проявите на открито, зам.-кметът Чиликова призова гражданите да спазват дистанция от 1,5 м и да бъдат отговорни за запазване на живота и здравето на всички присъстващи.