Повече от час след края на филма „Формулата на Тео“ публиката не пусна физикът Теодосий Теодосиев да си тръгне от зала „Зора“

Теодосий Теодосиев изгледа филма заедно с публиката

Повече от час след прожекцията на филма „Формулата на Тео“ в Сливен, публиката не пусна „златния физик“ Теодосий Теодосиев, режисьорът Николай Василев и операторът Борислав Георгиев да напуснат залата. Учителят по физика от Казанлък и младият режисьор Николай Василев отговаряха на въпроси на хората, сред които и много ученици.

Премиерата на Филма „Формулата на Тео“ се състоя с подкрепата на читалище „Зора 1860“  и неговия секретар Галя Георгиева. „Поради големият интерес планираме и втора прожекция“, обяви тя.

Теодосий Теодосиев бе посрещнат от Емилия Желева, Пламена Петрова, Борислав Павлов и Мартин Славов, който помогна гостуването на физика в Сливен да се случи

Залата на читалището бе препълнена, а самият Теодосий Теодосиев изгледа филма сред публиката преди да се качи на сцената, за да отговаря на въпросите й. 

Водещ на дискусията бе Емилия Желева – дългогодишен учител и директор на СУ „Константин Константинов“ в Сливен.Нейните въпроси и интересът на публиката предизвикаха Теодосий Теодосиев да разкаже за моменти от детството и работата си, които липсваха във филма. Разговорът течеше от бедността в детството му, за която той е благодарен, защото го е подготвила да решава сложни задачи, до космическите успехи на десетките му ученици в България и по цял свят.

Теодосий Теодосиев, Николай Василев и педагогът Атанаска Мерджанова

„Бяхме на две премиери – едната на филма, а другата директна, на живо“, коментираха от публиката.

Теодосий Теодосиев успя да отговори на всички въпроси, но обърна най-много внимание на учениците, които го заобиколиха на самата сцена след края на разговора.

Децата и родителите им говориха лично с учителя дълго след края на дискусията

Режисьорът Николай Василев благодари на Мартин Славов за помоща при показването на филма в Сливен и обеща, че ще се върне с нов филм, отново с Тео, но този път той ще е посветен на успехите на учениците му в света. Снимките започват в края на годината.

В Сливен учителят Тео се срещна и със свои възпитаници

Филмът „Формулата на Тео“ е документална история за учителя по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава таланти в областта на физиката. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях. Затова го наричат „златният физик на България”. Казанлъшкият учител по физика Теодосий Теодосиев обучава напълно безплатно деца от цяла България и им разкрива възможностите на криптоматематиката и приложната физика. Децата покриват единствено разходите по престоя и храната в школите му.

Снимахме филма повече от година, на финала имахме над 200 часа суров материал. През това време посетихме всичко възможни лагери и школи за деца, които бяха организирани от него. Видяхме голяма част от бъдещия елит на държавата и това зарежда с оптимизъм. Медалите са сензацията, която обикновеното мислене може да възприеме, но те не са същественото. В десетки лаборатории и научни центрове, ако щете и в по-обикновените професии по света, има хора, формирани от Тео, които се занимават с проблеми от бъдещето“, разказва Василев.

Учениците на Тео са създали фондация , в чиито сайт можете да получите повече информация за лагер-школите, които организира той https://teocreator.org/bg/, както и как да помогнете за провеждането им.